Výber článkov pre deti

Námety na pracovné vyučovanie

 Pokračujeme v tvorení so žiakmi prvého stupňa na výtvarnej či pracovnom vyučovaní. 

Učíme sa básničky a maľujeme

Dnes sa budeme venovať básničkám a maľovaniu.

Predstavujeme Vám pani učiteľku Janku Barilovú z Hrabušíc na Spiši, ktorá pre svoje deti v škole píše básničky. Niektoré sú príležitostné - ako napríklad Desiata. Je o Jožkovi, ktorý vyhadzoval desiatu. Aj touto básničkou učila svoje deti v škole ako sa majú správať k jedlu. Iné sú na recitovanie.  

Janka vydala už tri knihy, momentálne pracuje na štvrtej. Tešte sa na ňu pred Vianocami. 

Ako sme robili stopy

Potrebujeme

kartónovú škatuľu, fixky, nožnice, klobúkovú gumu, ihlu

Postup

Z kartónu si vystrihneme nohy, vymaľujeme ich spolu s dieťaťom. Navlečieme dvojmo klobúkovú gumu, aby sa nezošmykli z nôh. A môžeme ísť súťažiť.
Menšie deti majú prejsť nejaký úsek. Prípadne pretekajú dvaja medzi sebou. My sme to dnes realizovali v materskom centre na MDD s dvoj až trojročnými deťmi. Museli vysoko zdvíhať nohy ako bocian, aby sa im neskrivila stopa a tak si aj trochu zacvičili.
Staršie môžu prejsť prípadne ešte medzi kolkami osmičku. Prípadne na čas alebo súťažiť dvaja medzi sebou. Im by som však tie stopy urobila naozaj veľké, veď nech je zábava.

Rozprávame o narcise

Narcis je ten krásny žltý kvietok, čo môžeme vidieť na jar v záhradách a parkoch. Ja si ho vždy spájam s jarou a Veľkou nocou. Asi preto, že kvitne od konca februára do polovice mája. 

Pochádza zo Stredomoria. Vo voľnej prírode je rozšírený v južnej Európe. Na Slovensku sa pestuje ako okrasná bylina v záhradách a skleníkoch nielen pre krásne kvety, ale i príjemnú vôňu. Vyrastá z cibule a výšku môže dosiahnúť aj 40 cm. Vždy má len jeden žltý alebo biely kvet. V kvetinárstve už nájdete aj narcis tazetový, ktorý má na stopke viac kvetov a aj stredná časť tzv. pakoruna má iný tvar. Je sýtejšej žltej farby a lupene sú biele. 

Letná baretka

Letná baretka je už niekoľko rokov zase v móde. Nosia ich dievčatá aj menšie deti. Urobili sme jednu aj našej veľkej chodiacej bábike.
Strih môžete použiť aj pre dieťa s obvodom hlavy 47-48 cm.

Výber článkov pre domácnosť

Šéfkuchár robí syrovú dobošku

Na veľkonočnom stole budeme mať aj studenú misu. Aby nebola len taká jednoduchá poprosila som šéfkuchára Romana o pomoc. Urobil nám syrovú dobošku. A pre vás som postup jej výroby nafotila.

Darček na MDŽ

Nie, nemusí to byť darček len na MDŽ. Poteší rovnako aj mužov. Blíži sa však tento sviatok a tak budeme v škole dávať s mojimi žiakmi kolegyniam, ktoré ich v ten deň budú učiť. Zdravý, milý darček, ktorý poteší a milo prekvapí. 

Antibiotiká

Antibiotiká (z gréckeho: anti- = proti, bios = život, skratka ATB) v súčasnosti predstavujú účinný nástroj v boji proti infekciám, aj keď ich sila a účinnosť postupne klesá a na druhej strane rezistencia (odolnosť) a mutácie patogénov stúpa. Hoci objav antibiotík spôsobil prelom v medicíne a antibiotiká patria medzi najčastejšie predpisované lieky v modernej medicínskej praxi, ak sa užívajú bezdôvodne a neracionálne, narobia viac škody ako úžitku (vznik rezistencie, nežiaducich účinkov, alergických reakcií).

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

Slon
čaj
Žiar nad Hronom
pocitame_l
čítame hodiny
zväčšovanie
Jablko
Žiarovka
ponožka
Šiestacky diktá...
Žihľava
Papagáj