Výber článkov pre deti

Na čo myslím

Mnoho ľudí sa dnes učí pomocou vytvárania myšlienkových máp. Jeden deň som si pomenula na aktivitu, ktorú som robila kedysi dávno na prvom stupni v školskom klube. Deti nakreslili na papier čo majú radi alebo naopak. Potom nám podľa obrázka v skupine vysvetľovali, že prečo sa im takéto niečo páči, prečo je táto vec ich obľúbená alebo naopak - práve ju veľmi nemajú radi. Viac sme sa spoznávali medzi sebou a zároveň sa deti učili vyjadriť svoje pocity. Kto mal ťažkosti hovoriť vetami, aspoň ukázal obrázok. Raz sme sa takto hrali aj na hádanku. Každý mal nakrelsiť, na čo myslel napríklad pred obedom alebo počas veľkej prestávky, či čo sa mu snívalo. Potom ukázal obrázok a podľa ďalších indícii, sme mali uhádnuť...

Vyšívame na papier

Spomínate si? Pred časom som písala pár článkov o tom ako moji žiaci na výtvarnej výchove s učiteľkou vyšívali moderné umenie na papier. Dosť to vtedy ofrfľali, ale nakoniec boli veľmi milo prekvapení čo sa im podarilo.

Dnes si ukážeme námet na vyšívanie pre mamičky či oteckov, ktorí chcú svojim deťom urobiť milé obrázky na stenu v detskej izbe. Určitr však takýto obrázok zvládnu aj žiaci v škole.

Zelené doplnky pre Lucy Love

Pred nejakým časom sme robili dosť zelených šiat pre bábiky Barbie a Lucy Love. Teraz Vám ponúkame strih na doplnky ku nim.

Papierové ozdoby na stromček

Na matematike preberáme so siedmakmi a ôsmakmi kocky, kvádre, ihlany a iné telesá. Tak prečo nie? Prečo neurobiť ozdoby aj v tomto štýle. Deti musia dodržať matematickú presnosť, dôslednosť a pridať trochu moderných trblietok či šnúrok. Ozdoby sú krásne, štýlové a zároveň iné ako tie čo doteraz poznali. Samotné deti sa potešili zo svojho výkonu, nie len ja a ich žiacka knižka, kde pribudla jednotka.

Vyrobme si maslo

 

Už sme s deťmi doma i v škole vyrábali kade-čo. Začali sme tvarohom, pokračovali kravským a kozím syrom či syrom čedar. Nie vždy to bolo jednoduché. Väčšinou sme mali problém získať kvalitné suroviny na výrobu. Čerstvé mlieko v Bratislave nie je také jednoduché získať. Pamätám sa, že nám skôr prišlo poštou syridlo zo Žiliny ako sme našli predajňu s čerstvým mliekom.

Aj teraz to bolo podobné. Chceli sme viac percentnú šľahačku ako 10 či 12% a bol problém. Nuž sme sa museli uspokojiť s tým, čo sme našli v našich obchodoch. Deti však videli základ ako by sa asi robilo maslo. Vysvetlili sme si čo znamenalo odoberať smotanu z mlieka a čo je to mútiť mlieko. Omnoho viac si zapamätali, aj keď výsledok nebol taký ako kupujú v obchode. 

Výber článkov pre domácnosť

Háčkujeme zvončeky

Minulý rok sme robili ružové zvončeky,lebo sme mali stromček zladený do odtieňov ružovej. Tento rok ešte nevieme aký bude stromček, ale máme dosť bielej bavlny a tak sme s dcérou robili biele zvončeky, ktoré dostanú pani učiteľky na Mikuláša ako darček.

Vyberáme z archívu

Zvažujeme, že webovú stránku s našim archívom zrušíme. Nuž prezerám stránky a články, čo sa stále číta a prehadzujem do novej podoby. 

Tentokrát budeme ponúkať návody na pletenie a háčkovanie pulóvrov a svetrov pre 4 - 6 ročné deti. Na fotografiách je dcéra. Aká bola malá kedysi. To už nie je ani pravda. Zvyčajne má na fotografiách výraz, ktorým mi dávala na javo, že zase to nie je ružové. Ktosi jej povedal, že ako dievča by mala chodiť v ružovom. Možno preto a možno aj nie, mala obdobie, keď som jej nevedela obliecť nič čo nebolo čierne alebo ružové. Poznáte to?

Háčkujeme snehuliaka

Tentokrát sme robili doma dečku či spaciu bábuku v tvare snehuliaka. Súste aj vy.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

De-te-ne-le
hodiny pre sied...
Venček
Zima
vajíčka v mise
Geometria, ryso...
Snehuliak
rovnice pre osm...
Chlapec
Omaľovávanka s ...
pozorne_prvaci1
Pravopis